Wikipedian lainaaminen

Bookmark and Share

Wikipediaahan saa kaiketi aika vapaasti lainata, mutta miten siihen viitataan, jos sen perusartikkelia käytetään paperimuotoisessa esityksessä lähteenä? Tutkailimme ohjeita, mutta tuntuivat hiukan epäselviltä. Tällaisia vaihtoehtoja löytyy Wikipedian omilta "Wikipedia lähteenä" -sivuilta:

Lähteet: CNN, Wikipedia

Wikipedia: http://fi.wikipedia.org/wiki/Juhannustaika

Teksti: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kanchenjunga

Lähde: Wikipedia

Verkkositaatti

Heikki Poroila 13.06.07 13:06

Verkkomuotoinen hakuteos ei tekijänoikeuden näkökulmasta eroa painetusta. Jos tekstin on luonut nimellä varustettu yksilö, sitaattioikeutta käytettäessä pitäisi viitata hänen nimeensä, tekstin otsikkoon ja siihen verkko-osoitteeseen, jossa teksti on julkaistu. Ongelmaksi voi tietenkin muodostua, että osoite muuttuu tai koko artikkeli katoaa. Ongelma on kuitenkin koko verkkomaailmaa koskeva, eikä siihen liene mitään ratkaisua tarjolla.

Kaikki hakuteosartikkelit eivät automaattisesti kuitenkaan nauti tekijänoikeuden suojaa. Faktat eivät ole suojattuja, ja jos esimerkiksi henkilöartikkeli sisältää vain yleisesti tunnettuja tosiasioita, siihen ei kellään ole oikeuksia.

Heikki Poroila

Re:Wikipedian lainaaminen
mace 06.09.07 23:22

Ja huomauttaisin vielä, että Wikipediassa on siellä vasemmalla, siinä toimintovalikossa ("toolbox"/"työkalut") sellainen vaihtoehto kuin "cite this article"/"viitetiedot", josta löytyy mm. pysyvä linkki artikkelin senhetkiseen versioon. Ja juuri tuollaista linkkiä on luonnollisesti syytä käyttää, ehkä on syytä myös kirjallisesti ilmaista että linkki osoittaa johonkin ajankohtaan historiassa. Vaikkapa yksinkertaisesti näin:

Wikipedia 22.6.2007 klo 18 UTC: http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Juhannustaika&oldid=3052304